Tvornica duhana Rovinj ugostila tolerantnu umjetnost 94 svjetska umjetnika

Photo: Emica Elveđi/PIXSELL

U sklopu Weekend Media Festivala otvorena je jedna od trenutno najvećih i najutjecajnijih svjetskih izložbi – „Tolerance Poster Show“. Izložba je nastala pod pokroviteljstvom DIRECT MEDIA United Solutions, a na prostoru Weekend Expo Loungea predstavila je radove 94 umjetnika iz svih krajeva svijeta, uključujući Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru.

Tomo Ricov i Stefan Gajić (Photo: Emica Elveđi/PIXSELL)

Izložba se osvrće na svijet koji je sve više podijeljen socijalnom nepravdom te diskriminacijama po raznim osnovama, a upravo Tolerance koristi moć dizajna kako bi nas podsjetila na zajedničke vrijednosti. Tolerance project je rezultat angažmana svjetski priznatog umjetnika, aktivista te grafičkog dizajnera Mirka Ilića. Na Ilićev poziv odazvali su se mnogobrojni svjetski umjetnici, kreativci i dizajneri, a jedan od njih je i Stefan Gajić, kreativni voditelj i umjetnički direktor pri DIRECT MEDIA United Solutions. Gajić je ujedno i najmlađi grafički dizajner s prostora bivše Jugoslavije koji se pridružio Toleranceu, a imao je priliku otvoriti i samu izložbu.

Stefan Gajić (Photo: Emica Elveđi/PIXSELL)

„Umjetnost koja poziva na toleranciju danas je važnija nego ikada prije. Kada me Mirko Ilić pitao da budem dio Tolerance projekta koji okuplja najveća svjetska imena u dizajnu i umjetnosti, nisam mogao vjerovati, a sličnu sam reakciju imao i kada sam čuo da se ukazala prilika da budem makar mali dio Weekend Media Festivala. Imam veliku sreću i priliku da radim u kolektivu kao što je Direct Media, kao djelu United Medie, jer svi znamo koliko znači da ste u okruženju koje njeguje različitost, autentičnost, daje priliku da učite i radite s najboljima. Iskreno se nadam da će posjetitelji izložbe sa sobom ponijeti malo tolerancije i ljubavi te je nastaviti širiti u svom okruženju“, zaključio je Stefan Gajić.

Davor Bruketa i Predrag Grubić na otvorenju izložbe (Photo: Emica Elveđi/PIXSELL)

Otvorenju izložbe „Tolerance Poster Show“ prisustvovao je i Tomo Ricov, direktor Festivala i direktor programa koji se tim povodom osvrnuo na značaj ovog projekta. „Iznimno mi je drago što smo se danas okupili u ovako velikom broju kako bismo pozdravili umjetnost i otvorenje izložbe Tolerance. Velika mi je čast i zadovoljstvo što imamo priliku na ovogodišnjem Weekendu po prvi put ugostiti ovaj svjetski projekt u kojem sudjeluju mnogobrojni autori s naših prostora. Volio bih istaknuti kako je riječ o projektu koji je već obišao cijeli svijet, a sad je napokon došao i kod nas. Hvala Mirku Iliću koji ga je započeo, a hvala i svim mladim autorima, posebice velikoj mladoj nadi – Stefanu Gajiću, koji je danas ovdje s nama i osobno nam predstavlja svojih ruku djelo.“

Photo: Emica Elveđi/PIXSELL

Osim Gajića, svoje radove u sklopu izložbe su izložili i brojni drugi dizajneri i kreativci, među kojima su i oni etablirani i prepoznatljivi, ali i oni koji su tek u usponu. Svoj prostor među plakatima u Rovinju pronašli su i radovi umjetnika iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. „Tolerance Poster Show“ je prepoznatljiv projekt koji neprestano raste, a do današnjeg je dana prenio poruku tolerancije i inkluzije vise od 400 tisuća ljudi iz preko 40 svjetskih zemalja.