Što će Stjepan Orešković reći Šprajcu? Od Bostona do Dubrave, sve je moguće

Dr. Stjepan Orešković

U razgovoru sa Stjepanom Oreškovićem nikad ne znate što može postati tema.  Pogotovo ako s njim razgovara Zoran Šprajc.

Moglo bi biti riječi o Bostonu. I o zagrebačkoj Dubravi. O Johnu Harvardu i Ivanu Mažuraniću.  O biznisu bez privatizacije. O zdravstvu koje ne ubija. O neobičnim  vođama 21 stoljeća. O politici i medijima. O odgoju i obrazovanju.

Prof. Stjepan Orešković iznimno je uspješan i biznismen i znanstvenik koji smatra da su obrazovanje i znanost temelj i poslovnog ali i svakog drugog uspjeha u životu. Zato je i njegova zadnja velika investicija vezana uz jednu od najinovativnijih poslovnih škola u Europi – IEDC Bled School of Management.

A o biznisu Stjepan Orešković itekako ima što kazati – njegova tvrtka M+Grupa izrasla je u globalnog igrača i postala drugi najveći hrvatski poslodavac – zapošljava više od 11 tisuća ljudi u 15 zemalja svijeta, a posluje na 62 svjetska tržišta. Među ulagačima u M+ Grupu su hrvatski mirovinski i investicijski fondovi, te Mid Europa Partners, vodeći ulagač u ovom dijelu Europe sa sjedištem u Londonu.

Istodobno prof. Orešković uz obaveze redovnog profesora na Medicinskom fakultetu u Zagrebu predaje ili vodi istraživanja s najuglednijim svjetskim sveučilištima, od Harvarda do Sorbonne i Bocconija. Glavni je znanstveni istraživač Pfizerova projekta Global Grand,  radovi su mu objavljeni  kod  najvažnijih svjetskih izdavača poput Cambridge University Pressa i u British Medical Journalu, a Lancet je naveo njegove javnozdravstvene projekte kao primjer uspješnih praksi.

Ipak, usprkos tako iznimnoj biografiji njegov najveći ponos je njegova obitelj, supruga Manica i troje djece koja su na tragu njegove  beskompromisne filozofije ulaganja u znanje završila najprestižnije američke fakultete iz Ivy Leaguea. Pa ćemo doznati i je li i koliko je takvo školovanje dostupno roditeljima koji nisu imućni.

Ali kako rekosmo, razgovor vodi Zoran Šprajc pa je teško reći kako će početi i gdje će završiti.