Želiš na Weekend, a dolaziš iz zemalja izvan granica EU?
Ne brini, znamo sve što ti treba!

Weekend Media Festival omiljeni je događaj marketinških, komunikacijskih i medijskih stručnjaka iz cijele regije. Ni ova godina neće biti iznimka, opet smo pripremili bogati program koji uključuje poznata regionalna imena. S obzirom na posebna pravila za ulazak u Hrvatsku koja vrijede za građane država koje nisu članice Europske unije, dobro se informiraj o svim dokumentima koji ti trebaju za dolazak u Rovinj.

Donosimo ti najvažnije informacije koje moraš znati.

Ako putuješ iz turističkih razloga ili poslovnih razloga, a nisi iz zemlje članice EU moraš imati potvrdu o rezervaciji ili uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu, drugom obliku turističkog smještaja ili dokaz da si vlasnik kuće ili plovila u Hrvatskoj.

Ulaz u Hrvatsku tada će ti biti omogućen uz jedno od sljedećeg:

  • predočenje potvrde o negativnom PCR testu koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja ili brzom antigenskom testu BAT testu na SARS-CoV-2 koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, a koju objavljuje Europska komisija, ako nalaz testa nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz. Na nalazu BAT testa mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv, jer se u protivnom neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Hrvatsku;
  • predočenje potvrde ne starije od 270 dana po primitku dvije doze cjepiva koje se koristi u državama članicama EU ako je prošlo 14 dana od primitka druge doze cjepiva  ili predočenje potvrde ne starije od 270 dana po primitku jedne doze cjepiva koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson) ako je prošlo 14 dana od primitka te jedne doze;
  • predočenje potvrde o preboljenju bolesti COVID-19 i primitku jedne doze cjepiva unutar osam mjeseci od početka bolesti COVID-19, a cijepljenje je provedeno prije manje od 270 dana;
  • predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 270 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti COVID-19, izdane od liječnika.

Na granici ćeš pokazati vjerodostojnu dokumentaciju u svrhu dokazivanja statusa putnika iz turističkih razloga te zadovoljavanja jednog od uvjeta koji se odnose na testiranje, preboljenje ili cijepljenje protiv koronavirusa. Na taj način izbjeći ćeš obvezno testiranje i/ili odlazak u samoizolaciju u trajanu od deset dana. Posebno napominjemo da se u Hrvatskoj priznaje isključivo cijepljenje cjepivima odobrenima za korištenje u Europskoj uniji, što znači da se osobe koje su primile kineski Sinovac, ruski Sputnik i slična cjepiva ne smatraju cijepljenima.

Ako na WMF dolaziš iz Ujedinjenog Kraljevstva, Ruske Federacije, Cipra ili Indije, moraš imati negativan nalaz brisa nazofarinksa (nosnog dijela ždrijela). Negativan nalaz brisa ne smije biti stariji od 48 sati ako je rađen brzi antigenski test ili 72 sata ako je rađen NAAT/PCR test od vremena uzimanja brisa do ulaska u Hrvatsku.

Ovogodišnji #Weekend14 prilagođen je novim okolnostima. Uz osiguranu kotizaciju, uvjet za ulazak na Weekend Media Festival je EU digitalna COVID potvrda koju mogu dobiti sve osobe koje su cijepljene cjepivom protiv bolesti COVID-19, odobrenim od strane Europske komisije, osobe koje imaju negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove zemlje iz koje dolaze te osobe koje su preboljele bolest COVID-19 180 dana od datuma pozitivnog PCR testa.

Antigenski, tzv. brzi test, bit će moguće obaviti na samom ulazu u prostor stare Tvornice duhana, a svi koji zadovolje jedan od navedena tri uvjeta mogu na ulazu u WMF dobiti COVID potvrdu.

Svim stranim putnicima koji dolaze u Hrvatsku, neovisno o državljanstvu, zbog skraćenja procedure na graničnom prijelazu, savjetuje se prethodno ispunjavanje najave putem aplikacije Enter Croatia.

Dodatne informacije uvijek možeš saznati na službenim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.