Uspjeh književnosti bez PR-a? Da, moguće je!

https://weekend.hr/wp-content/uploads/2021/09/vikendica402_MAT_250921-scaled.jpg

Kada najpoznatiji književno-akademski par u regiji kaže da je moguće napisati odlično djelo i pritom postati cijenjeni autor bez potpore medija, onda vjerojatno vrijedi izjava da je najbitnije raditi ono što voliš i prepustiti se uspjehu i postignuću koji dolaze temeljem truda, upornosti i kvalitetno odrađenog posla.

Na panelu pod nazivom „Čitaj me nježno“, književnica Julijana Matanović i akademik Pavao Pavličić jasno su naglasili da je formula za uspjeh u književnosti vrlo jednostavna: ljubav, ljubav i samo ljubav prema onome što najviše vole, a to je pisanje. Ako vjeruješ u ono što radiš, ne treba se obazirati previše na novac, medijsku pozornost i popratne PR aktivnosti, naglasili su književnici.

„Od ranih dana, bez obzira može li se ili ne može živjeti od pisanja, shvatila sam da je književnost moja budućnost. Pisanje je poziv, a ne posao“, istaknula je Matanović.

Komentirajući popularnost influencer marketinga i širenje utjecaja putem novih tehnologija, Pavličić je poručio da su njemu odnosi s javnošću odbojni iz istog razloga kao i mnogima koji sumnjaju u vjerodostojnost PR-a. „Nedostatak povjerenja je ključni problem koji imam sa sve popularnijom strukom“, objasnio je cijenjeni autor te zaključio: „Iskustvo me naučilo da ne vjerujem priopćenjima za objave“.

Julijana Matanović je poznata hrvatska spisateljica i književna kritičarka koja svoje najveće uspjehe postiže pisanjem romana za odrasle i djecu. Jedna od njenih najpopularnijih knjiga je “Zašto sam vam lagala” za koju je dobila književnu nagradu Josip i Ivan Kozarac.

Pavao Pavličić je hrvatski književnik, akademik, doktor znanosti i prevoditelj. Dobio je brojna priznanja i nagrade, a neka od najznačajnijih su nagrada Antuna Branka Šimića za zbirku pripovijesti “Vilinski vatrogasci”, nagrada Miroslava Krleže za roman “Nevidljivo pismo” te nagrada Mato Lovrak za dječji roman “Mjesto u srcu”.