Ultimativan sastojak za uspjeh

Emica Elveđi / Pixsell

Tijekom protekle dvije godine, akademik prof. dr. sc. Igor Rudan krenuo je u potragu najzanimljivih osoba iz Hrvatske koje svojim karijerama ne pokazuju samo kako vrijeme mijenja svakodnevicu, nego i nove korake koje kao društvo ostvarujemo. Rezultat svojeg istraživanja uobličio je u projekt Večernjeg lista naziva „Radar”. Cilj je bio otkriti tko od mladih svojim pristupom poslu diktira trendove dostojne 21. stoljeća. Projekt je uspio skupiti 20 takvih priča, a uskoro će ih svi zainteresirani moći pročitati u obliku knjige koja sadrži zanimljive intervjue s odabranima.

Kako bi predstavnici kolokvijalno zvanih „Radarovca” inspirirali i sudionike Weekend Media Festivala, na panelu „Projekt Intelligiant 2.0“ pod moderatorskom palicom Igora Rudana sudjelovali su dr. sc. Mirta Stantić s Royal Holloway University of London, dr. sc. Vladimir Ivković koji radi u NASA-i i Hardvardu, glavni arhitekt Alen Žunić iz tvrtke Albatross – Arhitecture + Research Office te direktor tvrtke Orqa Srđan Kovačević.

Nakon kratkog uvoda o zanimljivim karijerama panelista, Igor Rudan pitao je paneliste o izazovima s kojima su se susresli u svojim mladim karijerama. Ivković je objasnio kako je zbog svojeg sna o putovanju u svemir razmišljao o odlasku iz Hrvatske, dok su snovi koje je imao kao dijete o Star Warsu bili odlučujući faktor za odlazak. S druge strane, Žunić je objasnio kako je mladima ponekad teško jer ih zapravo sve zanima. Isto tako, Stantić je istaknula kako je za nju odlazak iz Hrvatske radi poslovne ambicije bio velik izazov.

Predloženo je i nekoliko koncepata za daljnji razvoj Hrvatske kao svojevrsni Weekend Media Festival think-tank: tako je Ivković predložio da bi Hrvatska mogla biti dio svjetskog svemirskog programa zbog velikog potencijala i snažnog domaćeg talenta u tom području. Kovačević je pak istaknuo da bi Hrvatska trebala više ulagati u pravosuđe čija će se snažnija efikasnost reflektirati u svim područjima života. Stantić pak smatra da je obrazovanje ključ uspjeha, te da se treba promijeniti percepcija o mladima i da im sustav treba pružiti više povjerenja. Žunić je također ponudio zanimljivu ideju: sustavni urbanistički razvoj gradova u Hrvatskoj, kao zemlji koja svojom europskom kulturom zapravo ima snažnu tradiciju gradskog života.

Panel je završio raspravom o tome koje su kvalitete dobrih suradnika u poslu, kao i o ulozi vlastite motivacije i osobnih strasti u poslu. Kao najveće svjetske izazove naveli su obranu od meteora, globalno zatopljenje, razvoj školstva te upravljanje umjetnom inteligencijom. Ujedno su publici poslali poruku da ne uspjevaju samo veliki gradovi, nego sa svojim idejama i inovacijama se itekako mogu natjecati i oni mali.

Zaključili su kako mladi iz Hrvatske mogu uspjeti i na domaćem i inozemnom tržištu ako su uporni te puni dobrih ideja, ali ipak, čak i najvećim mladim nadama poput današnjih panelista potreban je ultimativan sastojak za uspjeh – podrška dobrog tima.