Tko želi živjeti zauvijek?

Ljudski vijek nikad nije bio duži – čak i uz pandemiju, očekivani životni vijek osoba rođenih na današnji dan u svijetu je 73,2 godine, a u razvijenijim zemljama lako probija granicu od 80 godina. Napredak u medicini, razvijenije higijenske navike, dostupnost pitke vode i odvodnje, novi lijekovi i cjepiva učinili su svoje kako bi očekivani životni vijek drastično porastao od mizernih 47 godina, razine na kojoj je bio 1950. godine.


Danas smo na pragu ere u kojoj nove tehnologije, genske terapije, tailor-made lijekovi, robotska kirurgija i druge inovacije otvaraju mogućnost doživljenja starosti preko 100 godina i običnim ljudima, a ne samo genetskim čudima prirode.


S druge strane, rastući životni vijek, sve veća potrebna za dugotrajnom palijativnom skrbi, skupi lijekovi u sinergiji sa starećom populacijom i opadajućim brojem mladog i radno aktivnog stanovništva, među njim i zdravstvenog kadra, podižu cijenu zdravstvene skrbi u nebo.

Ida Prester moderirat će raspravu medicinskih stručnjaka


O tome koliko je medicina napredovala u posljednje vrijeme, zašto su nekad smrtonosne bolesti danas trivijalne, kamo vodi razvoj medicine te tko će na kraju ostati s računom za taj napredak u rukama, govorit će se na panelu Živjeti zauvijek – san ili imperativ?


U ovoj, znanstveno najjačoj raspravi ovogodišnjeg WMF-a, sudjelovat će sama krema hrvatske medicine i farmaceutike: akademik Davor Miličić s Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC Zagreb, prof.dr.sc. Maja Čikeš s iste Klinike, prof.dr.sc. Igor Filipčić s Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, prof.dr.sc. Vanja Bašić Kes s Klinike za neurologiju KBC Sestre Milosrdnice, prof.dr.sc. Branimir Anić sa Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC Zagreb, prof. dr. Srđan Novak sa Zavoda za reumatologiju i kliničku imunologiju KBC Rijeka te predsjednik Uprave Plive Hrvatska Michael Furjan. Raspravu će moderirati voditeljica i glazbenica Ida Prester.