Ono kad te rad i stvaranje vesele više od novca

Matija Habljak / Pixsell

U suvremenom poslovnom svijetu, priče o prodajama i preuzimanjima tvrtki često dominiraju naslovima. Velike korporacije nastoje ugrabiti uspješne tvrtke koje su dostigle svoj vrhunac u određenom ciklusu. No, postoji li alternativa ovom putu? Može li se ostati neovisan i dalje rasti, ulagati, graditi i razvijati? Kako ostati prizeman i držati svoj cilj u stvaranju svoje firme? O ovim pitanjima na razgovarali su Nikola Dujmović, osnivač i direktor tvrtke Span i Ivan Bešlić, operativni direktor tvrtke Sofascore pod vodstvom Damjana Rudežadirektora Sunset Sports Media Festivala.

Panel je otvoren temom gradnje i zadržavanja autohtone kulture firme, što je jedna od ključnih stvari u misiji da se ostane poslovno neovisan. „Bitno je jednostavno ne biti fejker. Kako se oduprijeti? Vrlo jednostavno – nemojte to napraviti“, sažeo je Dujmović.

Činjenica je kako odluka o tome treba li prodati tvrtku ili ostati neovisan ovisi o osobnim ciljevima, vrijednostima i životnom stilu poduzetnika. Nema univerzalnog odgovora jer je svaka situacija jedinstvena. Važno je pažljivo razmotriti sve aspekte prije donošenja odluke koja će oblikovati budućnost tvrtke i karijere poduzetnika.„Najgora stvar je mijenjati kulturu firme koju je netko kupio. Nezavisnost znači nastaviti raditi posao koji volimo, s ljudima koje volimo, na način koji volimo“, istaknuo je Dujmović te nadodao kako je taj put pun izazova, no isto tako omogućava veću kontrolu nad poslovanjem i strategijom tvrtke, dok prava vrijednost leži u kontinuiranom učenju, ulaganju, i ulaganju u sustavni rast vlastite tvrtke.

Panel je dao duboki uvid u dilemu koja muči mnoge poslovnjake prodati ili ostati neovisan. Dok prodaja i preuzimanje tvrtki privlači pažnju velikih igrača, panelisti su podcrtali kako ostati neovisan može biti izazovan, ali itekako ispunjen put. Svaka tvrtka mora pažljivo razmotriti svoje ciljeve, resurse i strategiju pri donošenju odluke o svojoj budućnosti. Postati sam svoj šef u današnjem svijetu zasigurno je hrabar korak, no za mnoge je to put koji se isplati, omogućavajući im da ostanu vjerni svojim snovima i ambicijama.