Korado Korlević: Odnos ljudske i umjetne inteligencije

Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Umjetna inteligencija neminovno postaje sve većim dijelom naših života, kako u poslovnom, tako i privatnom smislu, na načine koje često ni ne primjećujemo. Ova ponekad kontroverzna novost modernog svijeta otvara mnoga pitanja, a uz sve njene prednosti, budi i dozu zabrinutosti za promjene koje donosi u današnji svijet.

Korado Korlević, vodeći hrvatski astronom i pokretač Zvjezdarnice Višnjan te niza atraktivnih i međunarodno poznatih edukacijskih projekata, svojim je predavanjem „Deus machina” dao uvid u utjecaj umjetne inteligencije na ljudski rod i odnos suvremenog čovjeka prema strojevima. Predavanjem se dotakao i aktualnih pitanja i zabrinutosti o opasnostima koje prijete kreativnosti i inovativnosti, kraju svijeta kakvog smo poznavali te prilikama koje bude nadu.

O pojavi umjetne inteligencije rekao je: „Pustili smo u opticaj softver koji sam sebe usavršava i samim time svijet više nikada neće biti isti. Gledali smo razvoj informatike kako kroz godine ide dvostruko bolje, a sada je taj napredak toliko bolji da je na razini čuda. Nama će kvaliteta i količina obrade, sve ono što se bude događalo, postati potpuno izvanredno.“

Govorio je o napretku umjetne inteligencije i eksponencijalnom rastu njene mogućnosti, zbog kojeg je naš posao postao opisati samo to što želimo u detalje i dobit ćemo desetak dobrih verzija. Dotaknuo se i pitanja smrtnosti, genetike i starenja te istaknuo kako će softveri umjetne inteligencije biti od velike važnosti i u ovim poljima. 

Pitanje je možemo li znati kako biti uspješni u svim verzijama budućnosti, kojih je mnogo. Ono što je bitno je pripremiti se za svijet koji dolazi, u kojem neće biti potrebno znanje, već vještine i njihovo razvijanje te usavršavanje. Današnji svijet je posljednja stepenica prema nečemu izuzetno novom.“ – istaknuo je Korlević.

U ovom slučaju iskoristite moći koje vam se pružaju, jer je simbioza ključna. Evolucijski algoritmi trebaju ići dalje bez da ih kočimo, a ideja da upravljanje ostavimo neko vrijeme računalima nije loša. Način na koji će homo sapiens preživjeti u vremenu kada ne bude više glavni je nešto što moramo naći. Moramo pronaći kako ćemo živjeti u svijetu gdje nećemo biti najpametniji, gdje ćemo imati stroj koji će upravljati gotovo sa svime i na nama je da smislimo kako to napraviti.“ – zaključio je.

Korlović se osvrnuo i na umjetničke slike kreirane od strane softvera za umjetnu inteligenciju i naglasio kako je napredak umjetnosti fantastičan, što su posjetitelji Weekenda mogli pogledati i u sklopu izložbe „Art Singularity: When AI Meets Creation.“