Komični kvartet Vinčić, Vodopivec, Kesić i Bajović priredio show o kojem će se još dugo pričati

Emica Elveđi / Pixsell

Vrijeme radnje: subota, 15 sati. Mjesto radnje: dvorana Vikend. Kratki sadržaj: prepuna dvorana, smijeh do suza i nekoliko važnih uvida u široki pojam “scene” na prostoru regije i ovacije publike po završetku šou-programa. To bio kratki rezime jednog od najzabavnijih i najželjnije iščekivanih panela ovogodišnjeg Weekend Media Festivala. Panel “Što je tu smiješno?” okupio je trio u sastavu: Goran Vinčić, stand-up komičar, Tin Vodopivec, stand-up komičar i filmmaker i Zoran Kesić, novinar i voditelj, a koji je uz pomoć moderatora Pedje Bajovića, također stand-up komičara i producenta, priredio nastup za pamćenje.

Čemu se smije publika na obalama Vardara, a čemu ona podno Triglava? Kakvoj publici je važnije da je nešto duhovito, a kojoj je dovoljno da je samo smiješno? Može li se ovdašnja komedija unovčiti s one stranu Alpa ili je to možda negdje istočno? Saznali smo iz prve ruke od najduhovitije postave ovog Weekenda.

Meni se obično suprotstavljaju samo žene u godinama”, započinje Vinčić uz smijeh publike. “Često radim skečeve, za koje je najveći problem taj što 30% ljudi pomisli da je to ozbiljno pa onda bude svakakvih komentara, pozitivnih i negativnih. Možemo li izvesti naš humor na istok? Imamo potencijala, ali mislim da najveće mogućnosti imaju filmovi i serije. Imamo zaista sjajnih glumaca i producenata koji su sposobni proizvesti humorističan proizvod koji bismo mogli progurati prema van, posebno u tom smjeru“, zaključuje uz nekoliko neizbježnih štosova iz rukava.

Govoreći o odobravanju i neodobravanju publike, Vodopivec ukazuje na teoriju pod nazivom “conscious ear“. “Dakle postoje stvari koje nas nerviraju bez nekog dubljeg razloga pa tako i ja očito sekiram neke ljude samo svojom pojavom” uz smijeh govori Vodopivec. Što znači biti slovenski komičar među “južnjacima”? Pa recimo, za početak, publika vrlo često odmah u startu ima reakciju “ah j***ga, evo došao Slovenac” pa tako uvijek tražim neki zajednički jezik s publikom”, naglašava ovaj talentirani komičar u usponu, koji je i sam nedavno odradio impresivnih 7 stand-upova u 7 dana na 7 različitih jezika, potvrdivši time da humor iz ovog podneblja ima potencijale i van granica “regije”.

Fokus s potencijala za izvoz našeg humora, Kesić je nakratko vratio na srž i razloge zašto se bavi onime čime se bavi. Što je novinarstvo? Težnja za istinom. Istina je najvažnija u onome što osobno radim u svojoj emisiji. Kada je riječ o javnim nastupima, tu je pak poanta da meni bude lijepo”, govori uz smijeh i oduševljenje publike. “Moja demografija definitivno nisu oni koji su pod hipnozom aktualne vlasti u Srbiji. Unatoč tome, dobivam samo ljubav i komplimente“, nastavlja uz nekoliko anegdota sa svojih nastupa koje su sve okupljene doslovce dovele do suza. “Ne vjerujem da moju publiku muče prežvakana nacionalistička pitanja iako je to na našim prostorima i dalje prisutna tema. Imamo li potencijala za izvoz političke satire u Europu? Umjesto političke satire, u Europu bih izvozio naše političare” u svom je prepoznatljivom stilu zaključio Kesić.

Bilo je tu i nekoliko kratkih PP-ova i poziva na svoje nadolazeće nastupe, škakljivih fora na svačiji račun i pregršt ostalih humoreski ove sjajno raspoložene ekipe. A u kakvom su raspoloženju ostavili dvoranu u kojoj se tražio i stolac više, najbolje govori stojeći aplauz čitave publike po završetku panela.