Koliko ste ovisni o svojem digitalnom džepnom ljubimcu?

Zažmiri, zaklopi oči i probaj pogoditi o čemu je riječ. Prije samo nekoliko godina, naše mame i tate nosili su ogromne kutije s velikim telefonskim slušalicama. Danas, dotaknut magičnim štapićem razvoja tehnologije, ta stvar zna tko smo, gdje idemo, što volimo, što želimo, pa čak i u koga smo potajno zaljubljeni. Sad otvorite oči. Da, riječ je o našem pametnom telefonu, a vjerojatno razmišljate isto i kao četiri milijarde korisnika koji posjeduju pametni telefon.


Sad ponovno zatvorite oči i zamislite da ste izgubili svoj pametni telefon. Ne možete ga nikako pronaći preko brojnih aplikacija za praćenje izgubljenih uređaja, a signal je potpuno odumro. Je li ga netko ukrao ili se samo ispraznila baterija? Što ako ta osoba probije lozinku otključavanja? Što ako može vidjeti moje kontakte, poruke, poslovne tajne, ugovore? Sad, ponovno otvorite oči. Ako ste se osjećali nelagodno, niste jedini. A zašto je to tako saznat ćeš na 14. Weekend Media Festivalu na predavanju „Epidemija pametnih telefon: Prijetnja zdravlju, obrazovanju i društvu“. Predavač će biti nitko drugi nego Manfred Spitzer, međunarodno priznati njemački psihijatar, psiholog i neuroznanstvenik.


Dođi na predavanje u subotu, 25. rujna, u 15 sati i vidi hoćeš li biti onaj koji će se probuditi, ili ćeš biti onaj koji će nastavati spavati svojim tehnološkim snom gdje se sve čini nadohvat ruke, ali možda zapravo ipak nije tako.