Kakve veze Rovinj ima s Izraelom?

Yossi Melman

Organizatori su se pobrinuli da jubilarni Weekend Media Festival ostane zapamćen i po neočekivanim govornicima te prema već ustaljenoj tradiciji ovog festivala, kontroverznim temama. Stoga u Rovinj dolazi Yossi Melman, respektabilni izraelski novinar i publicist, autor brojnih svjetskih bestsellera o Mossadu i izraelskoj službi unutarnje sigurnosti Shin Bet, a prije svega – vrhunski poznavatelj mračnog i tajnog svijeta špijunaže.

Za Melmana opreza nikad dosta, jer ne samo da osobe koje proučavaju njegov rad, ali se i bave sličnim temama poput njega, često zatvaraju te su im ugroženi život i egzistencija, već je i sam na teži način morao naučiti snalaziti se u opasnim situacijama. U svojoj je impresivnoj karijeri doživio neobična iskustva koja nisu ni malo bezazlena, što i nije čudno s obzirom na to da je svojim perom stao na žulj prilično ozbiljnim i opasnim ljudima.

 Jedno od takvih iskustava je i, nasreću neuspjeli, pokušaj otmice koji je zamalo provela iranska tajna služba. Naime, preko WhatsApp aplikacije pokušali su ga namamiti na konferenciju u Švicarskoj na prestižnom institutu koristeći ime, prezime i autoritet uglednog profesora koji uistinu postoji, a Melman je lukavoj stupici izbjegao zahvaljujući svojim izoštrenim novinarskim instinktima. Cijelu priču i sve detalje pročitajte ovdje.

Melmanu će sudjelovanje na Weekend.15 ujedno biti i prvi posjet Rovinju ikada, a na svom će panelu otkriti „Što možemo naučiti od Mossada“ te kao jedan od najboljih eksperata za sva pitanja međunarodne sigurnosti u 21. stoljeću, podijeliti vlastita bogata iskustva koja se u ovim izazovnim vremenima čine aktualnijima nego ikad.