Kako uspjeti u IT industriji? Span nam je otkrio sve tajne!

Photo: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Naš Weekend od jutra je počeo zračiti inspirativnim pričama i to iz svijeta digitalnih tehnologija i IT industrije. U dvorani Produženi Weekend na prvom one-on-one panelu „Od garaže do burze: Span – prvi IT izlaz na burzuugostili smo Nikolu Dujmovića, predsjednika uprave Span koji nam je u odličnom društvu moderatora Arona Paulića, direktor Buga otkrio svoje početke, razne anegdote te tajne uspjeha u uvijek izazovnoj IT industriji.

“Kada smo 1993. godine započeli posao u prodaji softwarea, nitko ga nije kupovao jer se software tada kopirao. Međutim, mi smo znali da želimo imati prvi software shop i u tome smo ustrajali. Htjeli smo takvom poduzeću dati dugovječnost i dodatnu vrijednost te zbog toga nismo tražili investitore, već smo izašli na zagrebačku burzu”, rekao je iskusni poduzetnik Nikola Dujmović.

Osim toga, poznati IT stručnjak govorio je o obrazovanju uz naglasak na motivaciju učenika.

“Naravno, FER je uvijek najprivlačniji, ali brojni drugi studiji poput ETF-a, Tehničkog veleučilišta, Algebre i ostalih stvaraju izvrsne ljude. Nažalost, još uvijek je prisutan određeni elitizam i potrebno je dodatno motivirati učenike da upisuju tehničke fakultete jer naposljetku programeri ne dolaze samo s jednog studija. Mi ih na sreću u Hrvatskoj imamo više.”

Je li Dujmoviću bilo teže prodavati softverske licence u ratno doba ili širiti svoje poslovanje na zapad i istok u posljednjih nekoliko godina? Zaključio je da je najvažnije bilo ostati ustrajan u viziji i idejama – i to je ključ uspjeha!