Hrvati itekako vole keš!

Emica Elveđi / Pixsell

Nakon sjajnog tuluma u petak, Weekend Media Festival nastavio je i odličnim panelima u subotu. Tako je među prvima održan panel „Fintech – Future of banking“. Pod moderatorskom palicom Mate Njavra, dekana ZŠEM-a, panelisti Hrvoje Ćosić, CEO Aircasha, Maximilian Tayentha, potpredsjednik uprave i operativni direktor N26 AG te Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, otkrili su što misle o daljnjem razvoju fintecha i podijelili s publikom zanimljive bankarske podatke.

U posljednjih nekoliko godina, fintech sektor doživio je pravu revoluciju pretvorivši banke i financijski sektor u prave male digitalne hubove novca. „Budućnost bankarstva je definitivno digitalna; svoju prvu transformaciju doživjelo je iz offline u online, a potom u područje pametnih telefona. Bankarstvo je inače iznimno fragmentirana vrsta poslovanja u kojoj se usluge uvelike prilagođavaju svakom pojedinačnom tržištu. Ipak, sada svjedočimo njegovoj globalizaciji i centralizaciji, gdje međunarodni korisnici traže jednakost usluga“, izjavio je Tayenthal.

Panelisti su potom razgovarali o ulozi same tehnologije u razvoju digitalnog bankarstva. Kroz razgovor su objasnili da je tradicionalno bankarstvo spoj transakcijskog poslovanja i regulacija, dok se digitalizacijom stvara bankarski trokut koji uključuje element tehnologije. Sva tri elementa moraju biti u svojevrsnom „suživotu“ te poštivati tuđe i svoje zakonitosti.

„Ideja fintecha oduvijek je bila globalna. Bez obzira što tehnologija omogućava uslugu bankarstva samim korisnicima u hodu, ona i dalje mora biti podložna regulacijama. Ipak, bankarstvo je danas postalo izuzetno dostupno za prosječnog građanina jer je tehnologija svojom cijenom i mogućnostima lako dostupna“, objasnio je Ćosić.

Isto tako, panelisti su publici Weekend Media festivala otkrili i neke zanimljive bankarske činjenice. Tako je Njavro istaknuo podatak da je prema brojnim istraživanjima, Europa prvak po pitanju regulacija, dok su ostali kontinenti prvaci u drugim dijelovima bankarskog trokuta. Osim toga, moglo se čuti i o bankarskim navikama Hrvata. „Otprilike 25% transakcija u Hrvatskoj odvija se digitalnim putem. Gotovina je kod nas i dalje popularna, a tome se čude brojne europske države, pogotovo one sjeverne. Čak smo dobivali i upite je li plaćanje isključivo gotovim novcem uopće legalno. Ipak, trendovi jasno pokazuju da hrvatski građani sve više koriste usluge digitalnog bankarstva“, otkrio je Vujčić.

Panelisti su zaključili da je tehnologija uvelike pomogla učiniti bankarstvo jednostavnijim za svakoga, ali da je i dalje primarni fokus ostvarivanje profita u sklopu regulacija. Ipak, čak i regulatorno striktna Europa pokušava uvesti centraliziraniji sustav putem Europske središnje banke, kao i novim pravilima u fintechu.