Dan kad će poduzetnici postati zvijezde

Zamislimo društvo u kojem poduzetnike doživljavaju kao celebrityje, u kojem se uspjesi i rezultati slave i nagrađuju, umjesto da se preispituju i komentiraju, onako iz prikrajka. Zamislimo društvo u kojem pojedinci s vizijom i hrabrošću predstavljaju pokretače promjena u gospodarstvu, u društvu, kojima se čestita i koje se poštuje.

Ako ste ga zamisli to onda nažalost nije ovo naše društvo, barem ne prema istraživanju Ekonomskog instituta prema kojem više od trećine ispitanih studenata ekonomije smatra da poduzetnici nemaju pozitivan imidž u društvu.

Dok cijeli svijet u čudu promatra kako je ideja iz garaže osvojila svjetsku autoindustriju, dok se divi kako start upovi mijenjaju srž IT svijeta, kod nas se i dalje potiho i skromno izgovara: „ja sam poduzetnik.“

Zašto je to tako?

Privatizacija, politika, kontrola države, breme mentaliteta samo su neki od pojmova kojima takvo ponašanje i situaciju pokušavamo opravdati ili objasniti sami sebi.

Ima li u tome istine i koliko, kakve su mogućnosti i granice našeg poduzetništva i koja je stvarna uloga poduzetnika u društvu, samo su neke od tema o kojima će se razgovarati na panelu pod nazivom Poduzetnik, državni prijatelj broj jedan.  

Svoja razmišljanja razmijenit će Hrvoje Bujas, poduzetnik i predsjednik udruge Glas poduzetnika, Mihael Furjan predsjednik HUP-a i prof. dr. sc. Stjepan Orešković većinski suvlasnik M+ Grupe. Panel će moderirati zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista, Mislav Šimatović.