Aktivizam je opet in, tvrde predstavnice vodećih regionalnih inicijativa

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Pametna tehnologija i društvene mreže otvorile su put ka lakšem ostvarivanju pomaka i upućivanja apela u društvu, naglasile su sudionice panela pod nazivom „Aktivirajmo promjene!“. Jelena Veljača, predstavnica inicijative Spasi me, Sandra Benčić iz platforme i političke stranke Možemo, Vesna Blašković, osnivačica udruge SOS Zagreb i Asja Krsmanović, pokretačica zajednice Nisam tražila, istaknule su da je moderni medijski svijet ženama omogućio da se njihov glas jače čuje, širi i uzima u obzir.

„Važno je naglasiti kako aktivizam više nije reaktivan, već proaktivan, čemu su znatno doprinijele društvene mreže i mogućnost komunikacije koju one nude. To je platforma gdje stvarne osobe, a ponajviše žene imaju priliku ispričati svoju stvarnost“, izjavila je Veljača komentirajući značaj inicijative Spasi me posvećene borbi protiv nasilja nad ženama.

„Društvo aktivizam doživljava kao profesiju. Aktivist je, međutim, svaka osoba koja na mikro i makro razini svojim djelovanjem doprinosi određenim društvenim promjenama. Naš primarni zadatak je da barem u Bosni i Hercegovini okupimo sve grupe i udruge koje imaju za cilj poticanje pozitivnih društvenih promjena, kao i to da omogućimo bolju suradnju udruga koje zagovaraju zaštitu žena od nasilja“, rekla je Asja Krsmanović.

Iako je djelovanje s ciljem općeg dobra samo po sebi nešto pozitivno i očekivano od različitih zajednica ljudi i naroda, treba imati na umu da nije svaki javni poziv čin aktivizma, niti je aktivizam svaka želja i zahtjev određene, specifične zajednice, smatraju govornice.

„Postoje različiti aspekti aktivizma. Možemo se boriti za nešto što je poželjno i što je dobro, no postoji i aktivizam koji izlazi iz okvira interesa određene grupe te na kraju postaje nešto što uopće nije javni interes, već interes samo te pojedine skupine“, kazala je Sandra Benčić.

Panelistice su zaključile da su najveći neprijatelj aktivizmu dezinformacije, nedostatak odgovornosti i partikularni interesi određene grupe o slobodi govora. Sloboda izbora nikada ne smije ugroziti ostatak društva, napomenule su predstavnice vodećih udruga i pokreta.