Umjetna inteligencija još uvijek je alat, a ne stroj koji razmišlja

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Umjetna inteligencija je alat pomoću kojeg možemo ostvariti mnoge ciljeve, ali nije čovjek i ne može razmišljati, zajednički je zaključak panela “Trebamo li se bojati umjetne inteligencije“. U raspravi su sudjelovali Marko Lukičić, direktor Acquainta, Korado Korlević, direktor Višnjan Observatoryja i Sašo Dimitrijevski, partner u Pristopu, a moderirala ju je Hajdi Ćenan, CEO AIRT, VP CRO AI.

“Sam Alan Turing je rekao kako je apsolutno besmisleno uopće raspravljati o tome može li stroj razmišljati. To se nije promijenilo sve do danas i činjenica je da o AI-ju nema rasprave u tom kontekstu, no nije isključeno da će tako ostati zauvijek. Prvi sljedeći značajan iskorak AI-ja je to da ne proizvodimo već simuliramo inteligenciju. Dakle riječ je o tome te stvorimo percepciju i misao“, naglasio je Lukičić.

Umjetna inteligencija iz korijena mijenja sve što se događa u svjetskom gospodarstvu i jedan je od nositelja digitalne transformacije, slažu se panelisti.

“Umjetna inteligencija iz korijena mijenja sve što se događa u svjetskom gospodarstvu. Štoviše, riječ je o nositelju digitalne transformacije. Međutim, ova se tehnologija ne može usporediti s nečim što zovemo svijest i samosvijest. Ako ćemo imati neku značajnu promjenu, vjerujem da će doći do evolucije u našoj samosvijesti, koja će se događati u kombinaciji s nečim tehnološkim“, rekao je Dimitirijevski.

Korlević je bio skeptičan prema europskoj regulativi tog područja: „“Moramo se unaprijed prirpemiti za to da, kada jednom naiđemo inteligenciju, znamo cijeniti sve što ona nudi, kao i to da uspijemo iskoristiti tu inteligenciju kao alat. Smatram da će to kod nas proći nešto teže, nego što će, recimo, u Kini.”