Prijetnje, pokušaji mita i zastrašivanje? Samo običan radni dan istraživačkog novinara

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Glavna lica panela „Junaci našeg doba – istraživački novinari“ bili su poznati hrvatski novinari Ivan Pandžić (24 sata), Denis Mahmutović (24 sata), Danka Derifaj, (Potraga, RTL Hrvatska), Mato Barišić (Provjereno, Nova TV) i Drago Hedl (Telegram Media Grupa) koji su poznati po tome što redovito umjesto institucija obavljaju njihov posao, dok je ulogu moderatora ispunio komunikacijski stručnjak i novinar Petar Štefanić.

„Iako je u javnosti sveprisutna tvrdnja da sloboda medija nije upitna, često svjedočimo tome što sve istraživački novinari doživljavaju kada nekome njihovo izvještavanje ne odgovara. Prijetnje i tužbe samo su neka od iskustava s kojima se novinari nerijetko suočavaju zbog obavljanja svog posla“, naglasila je reporterka Potrage, Danka Derifaj.

Da se kao društvo teško borimo s korupcijom ovi novinari jako dobro znaju, a složili su se i da pokušaji mita u njihovom poslu nisu stran pojam. To nije jedini problem građana Hrvatske: „Veći problem od korupcije je politička i građanska kultura, koja je nažalost izrazito slaba. Stav ‘neka je krao, ali je i nama dao’ najveći je problem“, komentirao je Ivan Pandžić, novinar 24 sata. Na građansku nekulturu osvrnuo se i Mateo Barišić, urednik emisije Provjereno: „Prijetnje su svakodnevica. Baš nedavno je jedna kolegica dobila poruku da pazi što radi u mraku. To je uvijek znak da si nekoga oštro nagazio. Naravno, prijava u ovakvim situacijama nije upitna. Međutim neke stvari su jednostavno normalizirane, počevši od društvenih mreža, gdje svakodnevno ostaju tisuće komentara o tome kako nekog novinara treba ubiti, kao i njegovu obitelj“.

Istraživački novinari nerijetko riskiraju vlastitu sigurnost i sigurnost svoje obitelji, a sve u svrhu višeg cilja – otkrivanja istine i zadovoljavanja javnog interesa i interesa svojih sugrađana, složili su se sudionici. Zaključili su i da istraživački novinari unatoč prijetnjama i čestom nerazumijevanju javnosti danas više nego uspješno obavljaju svoj posao, a o tome svjedoči i velik broj pozitivnih priča koje su sretan kraj dobile upravo zbog novinarskih reportaža.