Preporuka špijunskih filmova – dok čekaš Weekend.15

Dok s nestrpljenjem čekamo Weekend.15, donosimo vam preporuke filmova kojima si možete skratiti dane do najboljeg vikenda u godini. Gledanje filma uvijek je dobra opcija,  a kad ne znate što gledati i želite napraviti odmak od hollywoodski ušminkanog svijeta, inspiraciju možete pronaći ovdje. Povodom dolaska izraelskog novinara i publicista Yossija Melmana te teme špijunaže i sigurnosti o kojoj će pričati na Weekendu, predlažemo da pogledate njegove dokumentarce, kao i još nekoliko filmova koji će vam osigurati kvalitetno provedeno vrijeme uz ekrane.

Yossi Melman jedan je od najvećih stručnjaka u području špijunaže i međunarodne sigurnosti, autor niza bestsellera o Mossadu i izraelskoj službi unutarnje sigurnosti Shin Bet. Njegovih desetak knjiga danas je objavljeno na 20 jezika u 40-ak zemalja diljem svijeta. Neke od najvećih bestsellera kao što su „Spies Against Armageddon: Inside Israel’s Secret Wars“ i „Every Spy a Prince: The Complete History of Israel’s Intelligence Community“, napisao je s novinarom CBS-a Danom Ravivom. Ono što možda nije toliko poznato jest da se Melman okušao i u redateljskom svijetu te su tako on i redatelj Duki Dror zajedno kreirali dokumentarac „Inside The Mossad“ koji se prikazivao na Netflixu, a surađivao je i s nagrađivanim redateljem Alexom Gibneyom na dokumentarcu „Zero Days“.

Inside the Mossad
  • „Inside The Mossad“

Izraelska legendarna obavještajna agencija godinama je bila zapečaćena za medije, no u filmu iz 2017. desetak bivših Mossadovih špijuna iz prve ruke priča svom radu i moralnim dilemama te uvlače gledatelje u osobni prikaz tajnih operacija koje su oblikovale izraelsku prošlost.

Zero Days
  • „Zero Days“

Dokumentarni film iz 2017. s detaljnim tvrdnjama da je američko-izraelski zajednički razvijeni zlonamjerni softver Stuxnet postavljen ne samo za uništavanje iranskih centrifuga za obogaćivanje uranija, već i za prijetnju napadima na iransku civilnu infrastrukturu.

Osim Melmanovih filmova, svakako predlažemo da pogledate i film Stevena Spielberga „München“, s obzirom da se 5. rujna obilježava 50. godišnjica palestinskog terorističkog napada na izraelski olimpijski tim u Münchenu, o čemu su snimljeni brojni filmovi.

München
  • „München“

Svijet je 1972. gledao kako je 11 izraelskih sportaša ubijeno na Olimpijskim igrama u Münchenu. Ovo je priča iz 2005. redatelja Stevena Spielberga koja donosi neizbježnu paranoju, dvostruke agente i sumnjivu lojalnost.

21 Hours at Munich
  • „21 Hours at Munich“

Zloglasni napad na izraelske sportaše i trenere u Olimpijskom selu tijekom Olimpijskih igara u Münchenu 1972. prikazan je u ovom filmu redatelja Williama A. Grahama, snimljenom 1976. za televiziju i dopunjenom arhivskim snimkama sa stvarnih igara.

Sword of Gideon
  • „Sword of Gideon“

Film redatelja Michaela Andersona, snimljen 1986. o agentima Mossada koji love teroriste povezane s masakrom u Münchenu.

1972
  • „1972“

Film iz 2008. redateljice Sarah Morris donosi intimni portret dr. Georga Siebera, glavnog psiholog olimpijske policije. Sieber je bio prisutan u ulici Connolly tragičnog jutra 5. rujna 1972. kad su pripadnici terorističke skupine Crni rujan napali i uzeli za taoce članove gostujućeg izraelskog olimpijskog tima. Kasnije tog jutra dao je ostavku na svom položaju. Siebera su Međunarodni olimpijski odbor i münchenska policija angažirali da zajedno predvide moguće scenarije koji mogu ugroziti sigurnost Olimpijskih igara i pripreme prijeko potrebnu sigurnosnu obuku.

Bez obzira za koje filmove se odlučite, nakon što se udobno smjestite ispred svojih ekrana i napunite baterije, polako možete pakirati kofere jer Rovinj vas čeka – #SAMODOĐI.