PR je svakako – živ!

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

PR je mrtav. Živio PR! možda ponajbolje opisuje percepciju ili dojam javnosti kada je u pitanju struka odnosa s javnošću. Oni koji nisu vezani za odnose s javnošću mišljenja su da PR gubi svoju snagu i stratešku poziciju koju je godinama zauzimao u svijetu, dok oni koji su dublje upućeni u temu shvaćaju da je PR življi i snažniji nego ikada. Većina nas koji se bavimo odnosima s javnošću doživljavamo i osjećamo tu renesansu kroz cijelo zadnje desetljeće“, riječi su kojima je Mario Petrović, suvlasnik Millenium promocije te osnivač Edward Bernays University College, otvorio zanimljiv panel pod nazivom PR je mrtav. Živio PR!.

Panelisti Mario Aunedi Medek, predsjednik Hrvatske udruge za odnose s javnošću (Hrvatska), Berislav Jelinić, suvlasnik, direktor i glavni urednik Nacionala (Hrvatska), Borislav Miljanović, osnivač i direktor regionalne komunikacijske grupe, Represent System (Srbija), Melita Župevc, starija konzultantica, Pristop (Slovenija) te Tomislav Krasnec, dopisnik iz Bruxellesa, Večernji list (Hrvatska), složili su se da su sve vrste oglašavanja, od native oglašavanja pa preko plasiranja informacija putem društvenih mreža, donijele PR-u ogroman zamah koji mu je omogućio da unaprijedi svoju poziciju na tržištu na način da više nije samo posrednik između medija i klijenata, već je i “content creator” poželjnog sadržaja te onaj koji ga strateški pozicionira i na kraju i plasira, a napose i analizira njegove učinke.

„PR ima budućnost, ali moramo se mijenjati i prilagođavati. Digital preuzima, snimamo podcaste, radimo aplikacije, provodimo online analitiku. PR je življi nego ikad, ali moramo razmišljati kako se prilagoditi, mijenjati, iskoristiti prilike kroz content/digital/marketing“, izjavio je Borislav Miljanović.

PR je svakako živ, samo u nekoj novoj verziji, s novim smjerom razvoja. On raste i razvija se.