Pametni telefon – uređaj koji sve ugrožava i kada ne čini ništa

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Smartphone je tehnološka inovacija koja je osvojila cijeli svijet. U posljednjem desetljeću taj je gadget promijenio navike i zdravlje ljudi diljem svijeta. Unatoč tome što je većina svjesna da inovativni mobiteli mijenjaju izgled sadašnjosti i budućnosti te da ne utječu isključivo pozitivno na nas i naše okruženje, jasno je da su se mnogi prestali boriti protiv njihovog utjecaja.

Pitanje je, međutim, postoji li granica do koje možemo tolerirati i prihvaćati mane pametnih telefona te je li uzaludno voditi borbu protiv istih?

Na predavanju pod nazivom „Epidemija pametnih telefona: prijetnja zdravlju, obrazovanju i društvu“, ugledni njemačkipsihijatar,psiholog i neuroznanstvenik Manfred Spitzer, naglasio je da smartphone ne utječe samo na fizičko zdravlje, kao što je gubitak vida, poremećenost sna i nepravilno držanje, već i na psihološko stanje čovjeka.

„Facebook depresija“ je samo jedna od negativnih posljedica koju uzrokuje konstantno scrollanje naslovnice spomenute društvene mreže, objasnio je medicinski stručnjak dodajući da je fascinantno da je Facebook svjestan opasnosti koju izaziva i da u vezi toga ne želi ništa poduzeti.

„Broj počinjenih samoubojstava kod dječaka se povećava za 30 posto, a kod djevojčica za 100 posto, proporcionalno s razinom korištenja pametne tehnologije“, izjavio je Spitzer dodajući da čak i zvonjava i mjesto na kojem se telefon nalazi, mogu omesti koncentraciju ljudi.

„Čim uređaj zazvoni, koncentracija i pažnja naglo padaju. Ako je pametni telefon pokraj vas, uvijek morate iskoristiti barem malo mentalnog truda: ne da ga koristite, nego da ga NE KORISTITE. On ne čini ništa, samo se nalazi pokraj vas, a smanjuje vašu kognitivnu sposobnost”, rekao je znanstvenik.

Prema riječima Spitzera, zaključak je da nam mozgove „peru“ veliki lobiji, kompanije i lažne vijesti. „Šteta je najveća tijekom razvoja mozga u mladoj dobi, a kad pogledamo stanje iz druge perspektive, digitalne organizacije su bogatije nego ikada prije”, upozorio je stručnjak koji smatra da su mobilni alati jako korisni, ali da ne smiju biti u rukama milijunskih lobija.

Po održanom predavanju, Spitzer je sudionicima Weekenda potpisivao primjerke svog bestsellera Epidemija pametnih telefona.