Novi Zakon o elektroničkim medijima između želja i prakse

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Domaći medijski stručnjaci dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, Goran Gavranović, glavni urednik i prokurist 24sata te Tonko Weissmann, direktor pravnih poslova i diversifikacije te član uprave RTL-a, su u dvorani Produženi Weekend na panelu „Zakon i red“ razgovarali o medijima te donošenju novog zakona, dok je raspravu oko ove značajne teme za hrvatske medije vodio moderator Damir Smrtić, urednik HRT-a.

Pojavom interneta i novih medija pojavili su se i novi izazovi poput regulacije sadržaja te brojnih komentara koji se ostavljaju ispod članaka na web portalima. Provođenje novog Zakona o elektroničkim medijima je od velike važnosti za hrvatsku medijsku industriju. Rasprava je bila dinamična i obilježenom žustrom razmjenom stavova. Zaiskrilo je kod pitanja iz publike, osobito kad su novinari otvorili pitanje vlasništva nad medijima i inertnosti pravosuđa u medijskim sporovima.

„Zakon se nipošto ne odnosi samo na radio i televiziju, već je bio sveobuhvatan u svakom pogledu pa tako i po pitanju interneta. Vodili smo računa o svemu što se tiče pitanja maloljetnika, oglašavanja i svih ostalih principa što znači da će svi zakoni o medijima u Hrvatskoj uvijek štiti javni interes, što ne znači da će štititi građane od medija, nego će primjerice sprječavati oglašavanje alkohola, promidžbu droge, nasilja i slično”, objasnila je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

„Rješenje oko reguliranja komentara smatramo određenim međurješenjem i manje lošim rješenjem, no ono je i dalje polovično. Praksa će pokazati kako će se to rješenje reflektirati u stvarnosti. Većina publike konzumira sadržaje putem interneta, a ovaj se Zakon vrlo malo bavi regulacijom toga. Malo tih odredbi se odnosi na web, a znamo da web uključuje i audiozapise te videozapise. Ako želimo slijediti svjetske trendove, mislim da će ovaj Zakon svakako ići u određene izmjene i nadopune. Također, suočavamo se s time da su sudske prakse vrlo često neujednačene, a pogotovo kada je riječ o medijima. Stoga ćemo i u ovom slučaju jednostavno vidjeti što će sudska praksa pokazati”, nadovezao se Goran Gavranović, glavni urednik 24sata.

Zaključno, pružene su dvije perspektive na novi Zakon o elektroničkim medijima, pri čemu je vidljivo kako je percepcija vladajućih i medija u popriličnom srazu po pitanju onoga što je uistinu javni interes i kako to utječe na medijski pluralizam u Hrvatskoj.