Jan Grarup – jedan od najpriznatijih ratnih fotografa u Europi

Na Weekend nam stiže jedan od najpoznatijih ratnih fotografa Jan Grarup koji smatra da je foto novinarstvo najbolji i najučinkovitiji alat kada treba ispričati dramatične i teške priče.  Grarup će posjetiteljima Weekenda pružiti jedinstveni uvid u njegov koncept fotografije, ali i osobne izazove s kojima se morao suočiti nakon dugogodišnjeg fotografiranja ratnih okruženja i prirodnih katastrofa.

Jan Grarup

Grarup je tijekom svoje karijere dobio mnogobrojne prestižne nagrade – osam Word Press Photography nagrada, posebna nagrada Leica Oskar Barnack Award samo su neke od njih, a bio je i pet puta nominiran za Fotoreportera godine, isto toliko puta nominiran za najbolju Fotografiju godine te dva puta za najbolju humanističku fotografiju W. Eugene Smith Foundation. Osvojio je VISA D’OR za svoje izvještavanje o humanitarnoj krizi u Darfuru, a 2022. i SONY World Photo Award među 340 tisuća prijavljenih fotografija za svoje dokumentiranje zaboravljene krize u Kolumbiji.

Osim toga, svestrani Grarup je napisao i nekoliko knjiga, uključujući „Where the Iron Crosses Grow – Memoirs of a War Photographer” i „And Then There Was Silence”, a krajem ove godine bit će objavljena i njegova nova knjiga o ratu u Ukrajini pod nazivom „While we Bleed“ nastala u suradnji s danskim novinarom Adamom Holmom.

Stoga nikako ne propustite predavanje ovog apsolutnog majstora fotografije koji svoj objektiv koristi kako bi svijetu prenio one manje lijepe životne priče s ciljem osvještavanja i potrebe za promjenom. Njegove impresivne fotografije pogledajte na linku.