PANIC AT THE DISCO: MEDIJI, JAVNI SEKTOR I KULTURA

20.09.2019., Rovinj - Weekend media festival 2019. Predavanje Panic at the disco : Mediji, Javni sektor i kultura.Ivan Sarar.
Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Projekt Europske prijestolnice kulture je skup, velik I vidljiv. Koristi će imati svi.

“Mi se svi pravimo da znamo što radimo, no zapravo nitko nikad nije radio na festivalu koji traje godinu dana. To je sumanuto, ali valjda ćemo preživjeti” , kazao je Ivan Šarar, pročelnik za kulturu grada Rijeke na panelu Panic At The Disco: Mediji, javni sektor i kultura.

Glavni fokus rasprave bio je upravo na Rijeci koja je odabrana kao Europska prijestolnica kulture 2020. godine.

“Iako je u hrvatskim okvirima percipiran kao slobodouman grad kojem solidno ide, Rijeka je čudan grad, ružno pače jadranske obale. Više nariče nad svojom slavnom industrijom, no tko zna što će raditi u budućnosti. Ovaj projekt je skup, velik i vidljiv te će imati efekta na sve, pa čak i na brodogradnju”, kazao je Šarar, dodavši da se tajna uspjeha Rijeke na natječaju za titulu prijestolnice kulture krije u luđacima okupljenima u njegov tim.

“Pobjedu nam je donio taj individualni strastveni umjetnički pogled na projekt, a ne politički”, zaključio je.

Na panelu je sudjelovao i Igor Vikić, urednik kulture u magazinu Express, koji je dao osvrt na odnos hrvatske javnosti, ali i medija prema kulturi.

“Pola naših novina je posvećeno kulturi i naša su vrata svima otvorena. Trudimo se dati prostora i manjim sredinama te sponzoriramo mnoge festivale. Ne bih rekao da je kultura marginalizirana, štoviše, naši čitatelji traže takav sadržaj, a novinari nam se samoinicijativno javljaju da bi rado pisali o kulturi”, kazao je Vikić, a na njega se nadovezala i Karolina Rugle, pomoćnica za inovativne kulturne prakse na Dubrovačkim ljetnim igrama koja je kazala kako je u današnje doba brzog protoka informacija nužno kritičko razmišljanje.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
HR
EN HR