KO TO TAMO PEVA? NOVI VAL GLAZBENIH TRENDOVA U REGIJI

20.09.2019., Rovinj - 12. Weekend media festival. Predavanje Ko to tamo peva.
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Tonči Huljić: Folk je zapisan u DNK ovih prostora

Nikad se nisam bojala, pjevala sam pjesme koje nitko ne bi pjevao, poručila je Severina Kojić na jednom od najposjećenijih panela na Weekend Media Festivalu “Tko to tamo peva: Novi val glazbenih trendova u regiji” na kojem se raspravljalo o novom glazbenom žanru, kombinaciji folka i hip-hopa, koji je pokorio cijelu regiju.

Severina se prisjetila suradnje s Bregovićem na albumu “Zdravo Marijo” i odlaska na Eurosong s pjesmom “Moja štikla”, zbog čega su ju mnogi prozivali, što se nije promijenilo ni kad je nedavno počela surađivati s Jala Bratom.

“Na svojim sam albumima imala sve žanrove i nikad se nisam svrstavala u kalupe”, kazala je Severina o postvaljanju novih trendova.

Relja Milanković iz Bassivity Groupa i Stefan Đurić Rasta iz Balkatona složili su se kako je pojava novog žanra došla prirodno i kao rezultat drštvenih okolnosti.

“Mislim da je ovaj novi val plod interneta, YouTubea i dostupnosti svih kanala. Mladi mogu provjeriti sve žanrove, možda i one koje inače ne bi slušali. Slušatelji više nisu rockeri, punkeri ili reperi. Zato su glazbenici počeli eksperimentirati. Po mom mišljenju, ovome je u srži hip-hop, ali stvar od koje ne možemo i ne trebamo bježati je naš muzički identitet, što nam je u krvi”, kazao je Milanković, a Rasta dodao kako je najvažnija komponenta novih pjesama iskrenost, jer se publiku ne može prevariti.

“Postoji samo jedno generalno pravilo, da na početku i na kraju sve završi na nečemu što zovemo folk. Možemo se mi s time sprdati, ali postoji nešto što je zapisano u DNK ovih prostora. Sve ostalo je samo pitanje izričaja, u što će se zamotati. Hoće li to biti reggaeton ili nešto drugo. Srž svega je da dođe do sretnog spoja s folk glazbom”, kazao je Huljić dodavši da u Hrvatskoj imamo klape i tamburice, no aranžeri nisu dovoljno zainteresirani da prate trendove i napreduju.

“Ljudi u Srbiji žive za glazbu, a u Hrvatskoj žele živjeti od glazbe”, zaključio je Huljić dodavši kako je on u mladosti svirao kako bi lakše šarmirao djevojke, a ne zbog novca, no Severina se nije složila s njegovom konstatacijom.

Svi zato smatraju kako je televizija postala gotovo nebitna pokraj YouTubea i njegovog trendinga koji je jedina relevantna ljestvica glazbenih hitova na ovim prostorima.

“Upravo tradicionalni mediji koji nisu podržavali našu glazbu, underground hip-hop, su nas natjerali i naučili da napravimo guerilla business model koji se ne oslanja na izdavače, televiziju i stari način poslovanja. Danas mladi izvođači i pišu, skladaju, promoviraju svoju glazbu…”, kazao je Milanković.

Koliko će potrajati ovaj novi trend, zaključili su sudionici panela, teško je ocijeniti, no ono što ostaje su kvalitetni izvođači koji se prilagođavaju trendovima, mijenjaju žanrove i surađuju s drugima, a da pri tome istovremeno zadrže svoj identitet.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
HR
EN HR