AI: KAKO ĆE PROĆI ČOVJEK?

20.09.2019., Rovinj -Predavanje AI Kako ce proci covjek. Marija Selak . Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Dolazak umjetne inteligencije je neminovan. Nije pitanje hoćemo li stvoriti samosvjesne strojeve, pitanje je hoće li se to dogoditi za pet, deset ili pet tisuća godina, jedan je od zaključaka panela “AI: Kako će proći čovjek” na kojem su raspravljali Korado Korlević (Zvjezdarnica Višnjan), Žarko Paić (Tekstilno-tehnološki fakultet), Tomislav Šmuc (Institut Ruđer Bošković) i Feđa Vukić (Studij dizajna).

Sudionici su istaknuli da danas postoje mreže koje određene zadatke mogu obavljati i bolje od čovjeka, ali još se ne može govoriti o umjetnoj inteligenciji koja podrazumijeva samosvjesne strojeve. Osim što je neupitno hoće li umjetna inteligencija nastati, panelisti su se uglavnom slagali oko pesimizma po pitanju što će njen dolazak značiti za čovjeka.

“Tema o umjetnoj inteligenciji nije tehnološka. Prvenstveno moramo odrediti što je to čovjek”, zaključio je u raspravi Korlević.

Ukoliko tehnologija preuzme ulogu onoga koji stvara i razmišlja, a čovjek se posveti samo užicima, prestaje li on biti čovjek?” – pita se Korlević.

“Mi na umjetnu inteligenciju moramo gledati kao na svoje dijete i nadati se da to dijete neće biti prestrašeno nama kao prijetnjom”, zaključio je.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
HR
EN HR