GIRL POWER! Dečki, suportajte nas

Photo: Šime Zelić/Pixsell

Prvo jutarnje predavanje trećeg dana Weekend media festivala u dvorani Vikend pretežno je okupilo žensku publiku. Panel pod nazivom „Vodimo li ponovno bitke naših baka? Ženska prava nakon Roe vs. Wade“ moderirala je Ida Prester koja je hrabro otvorila teme koje nisu uobičajene za Weekend –feticid i femicid uz neočekivanu fotografiju u pozadini. Jer nije sve samo Instagram, dekolte i lijepe fotografije. Jesu li žene u Hrvatskoj naučile biti tiho? Koliko možemo jedna drugoj pružiti ruku? Tko će nam čuvati leđa? Svoja iskustva, priče i savjete s publikom su podijelile odvjetnica Vanja Jurić, novinarka i televizijska urednica Ivana Paradžiković te CEO PUBLICIS Groupe Croatia & N.Macedonia i COO PUBLICIS Adriatic region Aleksandra Dilevska Simova.

Photo: Šime Zelić/Pixsell

Kada je prije nekoliko mjeseci srušena 50 godina stara presuda Roe vs. Wade na Vrhovnom sudu u Americi, žene diljem svijeta s pravom su se zapitale slijedi li nova borba za davno stečena ženska prava. Val konzervativizma slijeva se i u naše krajeve, što je najočitije bilo u slučaju Mirele Čavajde koji je zatresao hrvatsku javnost, dugo se povlačio po medijima i donio jasne promjene. Ivana Paradžiković ispričala je kako su izgledali prvi dani nakon što je Mirela saznala dijagnozu: „Zvala me kad je saznala dijagnozu. Rekla sam joj da sam tu, a ona se paralelno čula s Vanjom. Najljepši trenutak te cijele strašne priče je bio kad smo se sve tri našle u Vanjinom uredu. Žene koje jedna drugoj drže leđa, stvarno smo sve okrenule i dokazale da je sve moguće.“ Na to se nadovezala i Mirelina odvjetnica Vanja Jurić: „Sustav je posložen pod utjecajem različitih struktura i liječnike se na različite načine demotivira da izvode prekide trudnoće i uvjetuje im se razvoj daljnje karijere. Nama su privatno i potiho svi liječnici davali podršku, ali su govorili da su im ruke vezane. Sve to zbog vrlo značajnog utjecaja konzervativnih struktura. Na kraju je drugostupanjska komisija odobrila prekid trudnoće i rekla da je to zakonito. Međutim, bolnice su rekle da nemaju stručnih kapaciteta za provedbu tog postupka, a Petrova je ponudila samo prijevremeni porod. Pitanje zakonitosti prekida trudnoće u ovakvim uvjetima više se neće postavljati, jer će sad HZZO plaćati svakoj ženi prekid trudnoće u Sloveniji, a i u bolnici Sveti duh otvoren je odjel za prekid trudnoće.“

Photo: Šime Zelić/Pixsell

Ne smijemo se opustiti

Može li se taj korak sutra opet vratiti? Kakva je zaštita žena na Balkanu? Popravlja li se situacija ili nazadujemo? Na primjeru Roe vs. Wade vidimo da je to borba koja ne prestaje i toga moramo biti svjesni. Situacija vrlo lako izmiče iz ruku ako se počnemo praviti kao da je to gotova priča. Ovo nije uklesano i ne smijemo se opustiti. Organizacije civilnog društva iznimno su važne i one su watchdogovi. Kad spominjemo nasilje prema ženama, situacija je također zastrašujuća i stopa femicida je veća nego ikad. Bitno je da budemo glasni i ujedinjeni, jer jedino tako možemo rješavati slučaj po slučaj. Iako su nas možda odgajali da budemo tiho, trebamo vrištati iz sveg glasa i pokazati zube kad situacija to zahtjeva. Niti jedna zemlja u EU ne poznaje niti jedno zakonodavstvo koje se odnosi na femicid. No uvođenje u zakon nije rješenje problema – ali javno prepoznavanje jest. Moramo ga prepoznati i vrlo sustavno educirati građane i djecu od najranije dobi o temama ravnopravnosti.

Buddy-buddy odnos žena u businessu

„Žene trebaju biti prisutne u sustavima da bi se problemi mogli rješavati, ja jesam za kvote. Meni žene kažu: mi to moramo zaslužiti. To je negativna selekcija. Kroz svoj život sam uvijek sretala muškarce koji poštuju ženu kao ženu i kao poslovnog partnera, no dosegnuti određeni benchmark u poslu traži i određeni effort. Neovisno o spolu“ rekla je Aleksandra Dilevska Simova te dodala: „Većina žena kad uđu u board, osjeća se privilegirano, da su ravne muškarcima. To je povijesno uvjetovano. Statistika pokazuje da će jedan muškarac koji uđe u board prije dovesti onboard muškarca, nego žena da će dovesti drugu ženu.“

Koliko možemo jedna drugoj pružiti ruku, ne samo kad je u pitanju nasilje, već i u korporativnom svijetu da se držimo zajedno? U nadi da ovo Idino pitanje neće ostati retoričko, panel je zaključen s – GIRL POWER! I dečki, suportajte nas u tome!