DAB+ radio: Novo lice radija, dostupno svugdje i svima!

Photo: Emica Elveđi/PIXSELL

Radio, kao stariji brat televizije, sveprisutan je medij čija je budućnost neupitna. Nova, digitalna radijska epoha, koja je započela DAB+ tehnologijom, pruža svim sadašnjim i budućim radijskim nakladnicima prigodu za dodatan iskorak prema slušateljima. Unisoni je ovo zaključak panela pod nazivom “DAB+ radio: Novo lice radija”. Panelisti Mate Botica, predsjednik Uprave Odašiljača i veza (OIV), Damir Bučević, član Vijeća Agencije za elektroničke medije (AEM), Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala i osnivač Nacional News Corporationa, odnosno radio Nacionala, kao i Daniel Berdais, direktor radio Tvornice te Petra Pavlek, direktorica radija 101, DAB+ vide kao novu šansu za ujedinjenje radijske industrije u Hrvatskoj.

“Vrijeme koje je pred nama prigoda je da svi u Hrvatskoj koji se bave radijskom djelatnošću promisle što i kako dalje. Idealna je to prigoda za ujedinjenje radijske industrije i zajednički iskorak prema slušateljima.”, istaknuo je na panelu Damir Bučević ispred Vijeća za elektroničke medije. Pritom je još jednom podsjetio kako je DAB+ apsolutno besplatna tehnologija dostupna svima, neovisno o internetu.

Photo: Emica Elveđi/PIXSELL

“Nova, digitalna radijska tehnologija DAB+ idealna je prigoda da svi kreativci na tržištu gladnom novih sadržaja ponude ono najbolje što mogu.”, naglasio je predsjednik Uprave Odašiljača i veza Mate Botica. Dodao je kako Hrvatska u ovom trenutku još uvijek zaostaje za europskim zemljama u razvoju digitalne radijske tehnologije, ali i izrazio nadu kako će do kraja ove godine ipak stići sve napraviti. Naime, trenutno je u dosegu novog radijskog signala 90% stanovništva te 76% na autocestama. Do kraja 2022., puštanjem u rad novih odašiljača, pokrivenost će iznositi 96% kod stanovništva i na autocestama, što je europski i svjetski standard, zaključio je Botica.

“DAB+ tehnologija bila je logičan iskorak u jednu novu sferu.”, istaknuo je Berislav Jelinić glavni urednik Nacionala i osnivač radio Nacionala, prvog nacionalnog koncesionara na novoj digitalnoj platformi koji slušateljima, naglasio je, želi ponuditi najbolji i najrelevantniji sadržaj. Kako ne bi sve bilo obojano pozitivnim tonovima, uz Jelinića, pobrinuo se i Daniel Berdais, direktor radio Tvornice. Upozorio je kako je u Hrvatskoj previše radijskih koncesionara te kako radio treba potpunu rekonstrukciju, prvenstveno u sadržajnom smislu. Dodao je također kako je uočljiv i nedostatak nacionalne medijske strategije kojom bi se definirao smjer DAB+ tehnologije, ali i radijskih nakladnika općenito.

Direktorica radija 101 Petra Pavlek istovremeno je naglasila kako radijski slušatelji, ali i stanovništvo općenito, nisu dovoljno upoznati s digitalnom radijskom tehnologijom, što je uostalom bio i zajednički zaključak svih panelista. Stoga je u pripremi nacionalna kampanja kojom će se promovirati DAB+ format i tehnologija, koja će krenuti uskoro. Podsjetimo još jednom, putem digitalnog radija DAB+ slušatelji dobivaju prijam radijskog signala bez smetnji, mogućnost većeg i jednostavnijeg izbora programa čistog zvuka i dodatne tekstualne, grafičke i video podatke vezane uz audio sadržaj, kao što su naslovnice albuma, komentari uz, primjerice, sportske prijenose, podatke o pjesmi i izvođaču, elektronski programski vodič i sl. Sve to bez internetskih troškova i potpuno besplatno za sve korisnike.