Ako država ne skrbi, onda barem neka ne ometa razvoj društva

Photo:Marin Tironi/PIXSELL

Pitanje hrvatskog identiteta, reputacije, razvoja i budućnosti detaljno je raspravljeno na panelu „Made in Croatia“. U diskusiji su sudjelovali Dražen Klarić, član Uprave i glavni urednik Večernjeg lista, Predrag Grubić, esejist, kritičar i direktor korporativnih komunikacija Adris grupe, akademik prof. dr. sc. Igor Rudan, direktor Centra za globalno zdravlje pri Sveučilištu u Edinburghu, Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Davor Bruketa, Chief Creative Officer  Bruketa&Žinić&Greya, a raspravu je moderirao prof. dr. sc. Božo Skoko, član Uprave Millenium promocije i redovni profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Dražen Klarić osvrnuo se na fenomen iseljavanja, rekavši kako nije problem da se ljudi iseljavaju dok god se vraćaju, a budućnost Hrvatske vidi u samokontroli građana kojom će se ostvariti san o zelenoj Hrvatskoj.

„Mi smo do sada bili nešto što su drugi htjeli da budemo. Morali smo prokrijumčariti svoj identitet. Ne pristajem na nametanje identiteta, on se uzgaja posebnom brigom za znanje, ljude, jednom naglašenom socijalnom slogom. Ako država ne organizira, ne potiče i ne skrbi na najbolji način, onda barem ne smije ometati razvoj društva. A onog trenutka kad pristanemo na rizik, onda smo spremni na promjene“, naglasio je Predrag Grubić u raspravi.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić prisjetio se iskustva s reprezentacijom, koja je krenula iz pozicije ekipe kojoj nitko nije vjerovao, a upravo buđenjem vjere i inata uspjeli su. Dalić je uvjeren kako su uspjesi reprezentacije vratili dio identiteta Hrvatskoj, učinili je sretnijom i uspješnijom, a takve uspjehe poželio je vidjeti i na drugim područjima osim sporta.

„U samo 30 godina Hrvatska je puno postigla. Države se ne brendiraju preko noći, treba vremena i truda, ulaganja i ideja. Od ideje da smo dio Rusije postali smo zemlja s prepoznatljivim vizualnim identitetom poznata po svojim ljepotama i baštini. Možda nismo najbolji u svijetu, ali upravo ta umjerenost nas čini poželjnom za život.  Identitet možemo graditi na način da svatko od sebe da najbolje što može i zna. Skupimo li sav naš trud i uspjeh na hrpu, imamo zajednički uspjeh“, istaknuo je pozitivna razmišljanja o razvoju Hrvatske Davor Bruketa.