1000 kilometara povratka sebi

U svijetu medijske industrije gdje brzina, informacije i strategije dominiraju svakodnevnim životom, postoji često zaboravljena potreba za povratkom sebi i dubljim razmišljanjem. Boris Trupčević, dugogodišnji medijski stručnjak, nedavno je postao najpoznatiji hodočasnik među menadžerima, ostavivši sve svoje profesionalne obveze i otisnuvši se na nevjerojatno hodočašće Camino de Santiago. Proljetos je krenuo na put od Francuske do Atlantika, a svoje duboko transformirajuće iskustvo podijelio je u knjizi „1000 kilometara povratka sebi“, kao i na istoimenom panelu ovogodišnjeg Weekenda.

Zašto je jedan od istaknutijih medijskih stručnjaka odlučio napustiti svoju uobičajenu rutinu i krenuti na 1000 kilometara dug put? Kako je ovo hodočašće promijenilo Borisa Trupčevića i kako danas gleda na medijsku scenu nakon gotovo tri godine izbivanja, samo su neka od pitanja na koja je dao odgovor moderatoru panela, dugogodišnjem novinaru, uredniku i medijskom predavaču Draženu Klariću, glavnom uredniku i direktoru Večernjeg lista i svim posjetiteljima.

„Ja sam putnik, putnik bez cilja i bez odredišta. Znamo svi da je život zapravo samo jedno putovanje i vrlo je kratko putovanje. I kad čovjek ima priliku sagledati svoje putovanje, nakupi se tu stotinu tisuća i milijuna koraka da o tome čovjek razmisli. I onda u nekom trenutku shvatiš ono najvažnije, a to je da je najljepše putovanje – putovanje do samog sebe“, rekao je Trupčević.

Na pitanje zašto mu je samoća bila potrebna, Trupčević je rekao: „Ja sam bio jako, jako, jako gladan samoće nakon desetljeća godina rada. Shvatiš da vrijeme koje si posvetio sebi, ne da je minijaturno, nego gotovo da ga i nema. Na putu sam shvatio da je samoća prijateljica utočište, dom, zapravo jedno najljepše mjesto. Mislim da samoće vjerojatno nedostaje svima, čak i onima koji nisu veliki ljubitelji samoće.“

Naučio nas je da postoje trenuci u životu kada je potrebno stati, udahnuti duboko i krenuti na putovanje prema sebi. Njegovo hodočašće na Camino de Santiago bilo je inspirativno iskustvo koje podsjeća na važnost održavanja ravnoteže između posla i osobnog razvoja, a njegove riječi i iskustvo služe kao podsjetnik da, bez obzira na izazove s kojima se susrećemo, uvijek postoji mogućnost za promjenom i rastom.